Az ajurvédikus masszázsokról

Mi az ayurvédamasszázs?

Eredete:
Az ayurvédikusmasszázs az ősi indiai ayurvéda alapelveken és energiapontok (marmapontok) aktiválásán alapul, amelyek célja a test gyógyítása és az elme, a test és a lélek közötti egyensúly megteremtése.
Az „ayurveda” szó szanszkrit összetétel: ayu, jelentése „élet”, és veda, jelentése „tudás”.
Néha az „élet tudományának” fordítják, az Ayurveda egy teljes lélek-test receptet ír elő az egészséges életmódhoz, amely magában foglalja a diétás étrendet és a gyógynövényes gyógymódok összességét.
Az ayurvédikusmasszázs egy személyre szabott kezelés. Testalkatnak megfelelő olajokkal, illetve gyógynövényes olajkeverékkel a méregtelenítés elősegítésére, korhű és nem hagyományos mozdulatokkal, amely szintén az egyéni igényeknek felelnek meg.
Amasszázs mozdulatainak áramlása lehet gyors vagy elnyújtott, személytől függően.

Háttér
Az ayurvéda alapköve az egyensúly.
A filozófia azt vallja, hogy három alapvető testalkat vagy dosha – vata, pitta és kapha – alkotja fizikai, mentális és érzelmi énünket. Általában egy dosha dominál, de ideális esetben a három harmóniában létezik.Ez az egészséges állapot. Ha a doshák kibillennek az egyensúlyi állapotból, betegség léphet fel.
Az ayurvéda életmód-irányelvei tartják egyensúlyban a doshákat. Gyógynövényekkel, különböző mozgásformákkal, relaxációval, mindfullness technikával és természetesen a megfelelő étrenddel tartható fenn ez az egyensúly. Ha pedig felborult a test egyénre jellemző speciális harmóniája, akkor egyénre szabott komplex terápiával állítható vissza.
Ez egy olyan megközelítés, amely figyelemreméltó összhangban van az egészséges életmódról szóló jelenlegi gondolkodással, valamint egyre több tudományos bizonyíték is áll rendelkezésre arról, hogy az elme és a test kölcsönhatásba lép az egészség megőrzése és a betegségek elleni küzdelem érdekében.
Az ayurvéda a jól-létre összpontosít, egészségtudatos módszerek és technikák összessége.A jóga, a meditáció és a masszázs kulcsfontosságú összetevői.
Az ayurvéda rajongói úgy vélik, hogy a rendszert öt évezreddel ezelőtt risik vagy látnokok által isteni közvetítéssel érkezett hozzánk. Ez továbbra is India hagyományos egészségügyi rendszere (és gyakran a nyugati ellátás háttere) – a becslések szerint a lakosság 80 százaléka gyakorolja.
A népszerű ayurvédikus masszázskezelések közé tartozik többek között azabhyanga, a shirodhara vagy a padabhyanga, melyek azt a célt szolgálják, hogy segítsenek az egyénnek összpontosítani, visszatalálni az egyensúlyi állapothoz, valamint ellazulni és feltöltődni. Mind testileg, mind lelkileg.

Ayurveda szószedet:
Dosha: központi fogalom
A dosha rokon a nyugati tipológiákkal, egy testi alapelvvel, amely meghatározza a fiziológiát és a személyiséget. Az ayurvédikus hiedelem szerint három dosha létezik: vata, pitta és kapha. Mindenkinek megvan mindhárom, de különböző mértékben. (Ritka, hogy egy személyben mindegyikből egyenlő mennyiségben van jelen.) Általában egy dosha dominál, de az életkor előrehaladtával változik: a kapha a gyermekkorban, a pitta a pubertástól a középkorig, a vata pedig 55 év körül veszi át az uralmat. Ha doshák harmóniában vannak, az ember egészséges.
Vata: Az uralkodó elemek a levegő és az éter (vagy tér). Jellemzők: nagyon alacsony vagy magas és vékony, száraz bőr, kreatív, nyugtalan, izgatott. A cselekvés szabálytalansága és a gondolkodásbeli ingadozás jellemző erre a személyiségre.
Pitta: Az uralkodó elemek a tűz és a víz. Jellemzői: jó felépítésű, jó emésztés és anyagcsere, intelligens, merész, hősies. Hajlamosak perfekcionisták lenni.
Kapha: Az uralkodó elemek a víz és a föld. Jellemzői: nehéz test, lassabb mozgás, lassabb emésztés, nyugodt, megbocsátó, megbízható, irigy, birtokló.
Marmapontok:
Energiaközpontok. Az életerő áramlásának, a pránának biztosítói. Az energiapontok aktiválásának sokféle módja létezik, attól függően, milyen típusú az energiahiány. A marmaterápia a tradicionális kínai akupunktúra elődje.
Pulzusdiagnózis: Az egyén dosha meghatározásának elsődleges eszköze. A mutató-, a középső és a gyűrűsujjat a csuklóra helyezzük, minden egyes doshát olvasva (a mutatóujj a vatát, a középső a pittát, a gyűrűs a kapha-t méri fel). A legerősebb pulzus az uralkodó dosha.
Agni : Az egyén emésztő ereje, vagy ahogy az Ayurvédikus Intézet alapítója, Vasant Lad mondja, „az anyagcserét irányító biológiai tűz”. 13 típusa van, ezek közül a legfontosabb a jatharagni, ami alapvetően az emésztőrendszer enzimje.
Ama : Méreganyagok, amelyeket az emésztetlen táplálék termelhet a belekben. A fiú „minden betegség gyökerének” nevezi.
Ojas: Az ama ellentéte, az a létfontosságú életenergia, amelyet az ayurvéda igyekszik maximalizálni. Nyolc értékes csepp, amely a szívedben él. Két típusa: az aparaojas, amely a fogantatástól kezdve benne rejlő energia, és a para ojas, amelyet a megfelelő étkezés, tevékenység és légzés eredményez.
Panchakarma: Szó szerint „az öt út”, egy rendszer a méreganyagok eltávolítására hashajtókkal, beöntéssel, hányással, nyelvkaparással, vértisztítással és orrbeadással.

Mi történik a masszázs során?
1. Az első masszázs előtti konzultáció
20 perces telefonos, vagy videó-chates beszélgetés, mely felméri a kliens igényeit, elvárásait és problémáit, valamint bemutatja a választott masszázst részletesen annak várható jótékony hatásaival, ellenjavallataival. Abban az esetben, ha csupán kíváncsi erre a masszázsformára és csak kipróbálná, a konzultáció nem kötelező. Tájékozódhat a honlapon és a hivatkozott oldalakon is.
Az első konzultáció abban az esetben fontos, amennyiben hosszabb távra tervezi életmódja megváltoztatását.
2. A kezelés folyamata
Megérkezés
Az ayurvédamasszázs egy kellemes környezetben történik, masszázságyon. A vendéget zene és finom illatok fogadják. A meleg olaj előkészítve várja használatát. Amennyiben a vendég igényli, könnyed beszélgetéssel, a folyamat átbeszélésével kezdünk.
A masszázs előtt célszerű csupán könnyed ételeket fogyasztani, vagy csak folyadékot inni. A megterhelt gyomor káros következményekkel járhat. A masszázs ugyanis felgyorsítja a méregtelenítési folyamatokat. Ilyenkor előfordulhat hasmenés, hányás ritkábban és a fájdalmak felerősödése is.
Átöltözés
A teljes test olajos átmasszírozásának feltétele az alsóneműre vetkőzés. Nőknél a melltartót is célszerű levenni. Mivel azonban a masszázs célja, hogy az izmok, ezáltal a test ellazuljon, minden testrész, amelyet a masszőr éppen nem masszíroz, meleg takaró/törölköző alatt van. Az intimitás teljes tiszteletben tartásával.
Részmasszázsoknál elég az aktuális testrészt szabaddá tenni.
Érdemes olyan ruházatot hozni, amelynél nem számít, ha olajos lesz.
Első szakasz
A kezelés háton fekvésben kezdődik. Mindkét talp megmasszírozása után, a lábszárak következnek, majd a has és mellkas, valamint a karok kerülnek sorra.
Második szakasz
Hasra fordulást követően újra a talpak és a lábszár masszázsa következik, melyet a hát illetve a karok megmasszírozása tesz teljessé.
Amasszázs befejezése
A folyamat végén a kliens pár percig teljes nyugalomban és mozdulatlanságban feküdhet a masszázságyon. Amikor úgy érzi, lassan kel fel, a felesleges olajat nedves kendővel el lehet távolítani, de lehetőség van a zuhanyozásra is.
Megfelelő folyadékbevitel elengedhetetlen a masszázs-terápia előtt és végén is.
3. A lezáró folyamatok
A kezelés után megbeszélhetünk következő időpontot, a tapasztalatokat, illetve elmondásra kerül, hogy a következő napokban mire figyeljen oda a kliens, milyen változások várhatók.
A masszázs árát ilyenkor szükséges kiegyenlíteni.
A számlát elektronikus formában küldjük el.
4. Tanácsadás
Szükség esetén további telefonos, vagy video-chates segítségadás kérhető.