Gyermekjóga tábor 2018. nyár

Ebben az évben gyakorta fordult elő velem, hogy az élet szembehozott egy lehetőséget, ötletet, amire nyílt szívvel és örömmel azt tudtam mondani: legyen.

És lett. Körénk rendeződtek az eszközök, helyszín, személyek és ötletek, s így megvalósult az első sajátos nevelés igényűek számára biztosított egy hetes napközis táborunk, a jóga alapelvei szerint.

gyerekjoga-tabor-01

Majorné Fehér Zsuzsa jógaoktatóval közösen kigondoltuk a hét gerincét, s felfűztük rá a tevékenységeket és a jógagyakorlás elemeit.

Témánk az átalakulás lett. S ehhez a rút kiskacsa meséjét választottuk, melyet végig a héten részletekben meséltünk el. A hét végére aztán mindenkiben összeállt az élmény… Hiába ismertük már ezt a mesét mindannyian, így mozgáshoz kapcsolva, tevékenységeket hozzá rendelve mégis olyan erővel hatott. Boldogság volt nézni, ahogy meghatódva vették át gyermekeink a nekik szánt ajándékot: egy hajtogatott hattyút, melyre ez volt írva: Te egy csodálatos hattyú vagy!

gyerekjoga-tabor-02

Az ászanákon kívül voltak még rendszeres gyakorlatsorok (Kathu Pranam, Guru Pranam és az általam koreografált Aurora), kreatív mozgásos játékok a saját test és a tér érzékelésének bemelegítésére, valamint a kapcsolat felvételére.

Az alkotások nemezből, peddignádból, fűzfavesszőből, agyagból és papírból készültek.

A közös főzés során természetes alapanyagokat használtunk: zabpehelykását ettünk reggelire, gyümölcsökkel, magvakkal, ebédre pedig szintén vegetáriánus ételeket főztünk, melyek azonban a gyerekek ízléséhez voltak igazítva: készítettünk pizzát, rakott krumplit (tojás és kolbász nélkül, izgalmasan…), valamint rizses lecsót.

gyerekjoga-tabor-03

A tábor életéből láthatnak pillanatképekkel megalkotott videót.

 

Jövőre veletek ugyanitt!